Følg årets gang i Idas Have. Læs om vores haveplan, og de mange haveprojekter vi arbejder med.
onsdag den 30. juni 2010
Slangeurt - hurtig bunddække
Slangeurt (Bistorta officinalis) er et andet eksempel på en lyserød blomst. Slangeurt vokser kraftigt og dækker meget hurtigt det område, den er blevet tildelt - og mere til ved frøformering. Slangeurt er velegnet som bunddække og tåler skygge. Den er flot sammen med f.eks. bregner.
Slangeurt blomstrer længe i juni-juli. Skærer man de afblomstrede stilke ned, vil der komme et nyt blomsterflor i september. Blomsterne er samlet i et tæt aks, som består af mange små lyserøde blomster. De store, fladedækkende bevoksninger består af oprette, ugrenede stængler, der bærer brede, ovale, saftigt grønne blade.
Etiketter:
bunddække,
lyserøde blomster,
slangeurt,
stauder
tirsdag den 29. juni 2010
Florlet porcelænsblomst
Vi samler på lyserøde blomster i baghaven for tiden. Porcelænsblomst, Saxifraga urbium, har små rosa stjerneformede blomster i florlette toppe i maj og juni. Den blomstrer længe og tåler let skygge.
Blomsterne sidder på lange stilke, men når porcelænsblomst ikke blomstrer, er det en lav staude, der egner sig glimrende som bunddække. Planten bredder sig ligesom husløg ved at danne nye rosetter, der kan deles efter blomstring. De mørkegrønne blade er stedsegrønne.
Etiketter:
bunddække,
lyserøde blomster,
porcelænsblomst,
stauder
mandag den 28. juni 2010
Fuglehus i paradisæble
søndag den 27. juni 2010
Lyserødt legehus

Det er sjovt at bygge et unikt lille legehus til ungerne i haven. Man kan købe et standard legehus på et byggemarked, som man kan opgradere med stråtag, småsprossede vinduer, veranda, osv. Mulighederne for customizing er uendelige, og børnene skal naturligvis selv være med til at sætte deres præg på huset.
Man kan også købe et færdigt legehus, som scorer højt på nuttet-skalaen med det samme. H. J. Minihuse fremstiller f.eks. dette lyserøde legehus til 10.000 kr. De laver også huse til hunde, kaniner, høns og frie fugle.
Etiketter:
børnevenlig have,
legehus,
legeredskaber,
lysthuse
lørdag den 26. juni 2010
Pavillon ved Sorø Sø

På sydsiden af Sorø Sø ligger en lille pavillon, der er kendt som Ingemanns pavillon. Pavillonen var et populært udflugtsmål, når kunstnere tog på sejltur fra Sorø Akademi. Udover B.S. Ingemann frekventerede Thorvaldsen, Oehlenschläger, H.C. Andersen og Grundtvig det hyggelige lille lysthus.
Idag kan man leje pavillonen med den smukke udsigt over søen, hvis man skal på skovtur. Pavillonen ejes af Stiftelsen Sorø Akademi.
fredag den 25. juni 2010
Små huse

Havens huse
eksempler 1700-2000
Forfatter: Lene Floris
Denne lille havebog om havens huse bygger på en udstilling fra 2001 på Holbæk Museum. Bogen viser billeder af alle slags huse, man har bygget i danske haver tilbage fra 1700-tallet, fra fine pavilloner til hundehuse.
Småhusene har været bygget til både lyst og nytte. Lysthuse og pavilloner, der havde deres opgangstid i romantikken, blev umoderne fra 1930'erne, hvor haverne skulle være funktionelle og rationelle. Bogen beskriver flere forskellige typer lysthuse. f.eks. de kongelige lysthuse og kinesiske lysthuse.
Nyttehusene omfatter alle funktionelle huse som f.eks. garager, drivhuse og udendørs lokummer. Intet hus er for småt - et kapitel er tilegnet bistader.
mandag den 21. juni 2010
Gummipude må man træde på

Gummipude (Azorella trifurcata) er en stedsegrøn krybende staude. Skuddene er tykke og kødfulde, nærmest sukkulente. Desuden har gummipude en kraftig pælerod, som gør den tørketålende.
Gummipude er ligesom trædebregne et populært valg i den japansk inspirerede have, hvor man ikke bruger græsplæne. Løvet er meget tæt, og de kompakte, flade puder tager ikke skade af at blive betrådt.
I Idas Have bruger vi gummipude 'Elliot's variety' imellem de nyplantede spiræa-buske. Efterhånden som spiræaen ('Little Princess') vokser til, flytter vi gummipuderne til en mere solrig placering
Vi købte tre bittesmå gummipuder på udsalg i supermarkedet. Efter blot to år er de blevet 8-10 gange så store og fylder næsten hele pladsen ud. Det er er virkelig en nøjsom plante.
Etiketter:
bunddække,
gummipude,
japansk have,
stedsegrønt
søndag den 20. juni 2010
Nyt logo til Idas Have

Så har vi fået designet et fint logo til hjemmesiden, som derfor snarligt undergår et redesign.
Logoet er designet via Logo Tournament, hvor designere i hele verden kan give et bud som var det en auktion.
lørdag den 19. juni 2010
Blodbøg i hækken

For to år siden plantede vi en lille skråning til med bøgeplanter i tre rækker; det skal blive en bred, ikke så høj, hæk, der kan give læ på terrassen. Vi købte små planter, og én af dem så godt nok lidt mørkere ud end de andre, men det var svært at se, når de var så små.
Nu viser det sig tydeligt, at planteskolen var kommet til at bundte en blodbøg sammen med de grønne bøgeplanter. Ofte ser man da også, at en bøgehæk kan være systematisk blandet rød og grøn.
Det ser dog dumt ud med en enkelt rød bøg i det grønne bøgepur, så vi har gravet den op. På to år er det blevet en fin høj plante, så nu sætter vi den i en stor vinterhårfør potte, og så må vi se, om vi kan få et fint lille mobilt bøgetræ på den store terrasse.
fredag den 18. juni 2010
Ideer til den lille have: Planter

Ideer fra bogen Byhaven
- Plant bregner (strudsevinge) og akelejer under et (opstammet) træ
- Brug barkflis som sti i skovhaven
- I den lille have må man udnytte højden - fyld haven med klatreplanter
- Espalier hyld op ad den lille altan
- Plant mynte i en krukke
- Flet stativer af pil til høje stauder
- Så stolt kavaler, hvis der er huller i staudebedet
- Fyld græsplænen med krokus
- Sæt en potte med Lewetia på terrassebordet - ny tørketålende staude i mange farver
- Plant gummipude i den japansk inspirerede have - nem stedsegrøn bunddække, der tåler at blive trådt på
Etiketter:
den lille have,
havedesign,
haveideer,
klatreplanter
torsdag den 17. juni 2010
Ideer til den lille have: Inventar

Ideer fra bogen Byhaven
- Placer en buddha i haven - halvt begravet i beplantning
- Kluns plantekasser og -reoler fra supermarkedet og brug dem til potter mv. på terrassen
- Brug et gammelt gasbord som plantebord - fyld evt. en tom bordplade ud med strandsten
- Brug forvitrede havemøbler og skulpturer, der er gået lidt i stykker, i den romantiske have
- Grøn er en god farve til havemøbler i gårdhaven - den blænder ikke i stærk sol
- Hæng et gammelt fuglebur i et træ
- Læg fliser under udekøkkenet - de suger ikke fedt fra spildt mad
- Hurtigt blikfang i haven: En enkelt blomst i et dekorativt vandfad
- Skjul lysthuset i vedbend
- Plant et tulipantræ i skildpaddens løbegård
Etiketter:
den lille have,
havedesign,
haveideer,
havemøbler,
haveskulpturer
onsdag den 16. juni 2010
Design af den lille have

Byhaven
Inspiration til den lille have
Forfatter: Anna Bridgwater
Fotograf: Linda Hansen
Denne fine havebog giver inspiration til alle, der har en lille have. Bogen er fyldt med kreative ideer og praktiske råd til både baggården, tagterrassen og den smalle stribe jord bag et byhus, f.eks. i Kartoffelrækkerne eller Humlebyen.
Tolv glade haveejere viser deres indbydende, grønne uderum frem og redegør for deres erfaringer med havedesign på et lille areal. Her er bl.a. en japansk have, en økologisk skovhave, en grøn eventyrhave, en baggård med sydlandsk stemning, en tagterrasse og meget mere. Flere af haverne gør en dyd ud af dyr; høns, guldfisk, kanariefugle, koikarper, pindsvin...
De forskellige private haverum er indrettet med stort engagement og personlighed. Bogen dokumenterer med al ønskelig tydelighed, at en lille have sagtens kan blive til et frodig paradis med højt til himlen. Byhaven er spækket med stemningsfulde fotos fyldt med gratis ideer.
Etiketter:
den lille have,
havebøger,
havedesign,
terrasser
tirsdag den 15. juni 2010
Fuchsia - havens ballerina

Fuchsiaplanter har været dømt ude af trendsættende havedesignere, men det er en nem plante med flotte pangfarver. Mange småpiger elsker denne blomst, da den ligner små ballerinaer eller barbiedukker. En meget feminin og yndefuld plante i lilla og pink nuancer.
Fuchsia er flerårige, hvis de beskyttes mod frost. Nogle sorter kan dog overvintre i haven med lidt beskyttelse.
Planterne er træagtige, og i naturen findes de i mange små og store former, høje, hængende og krybende. Afhængig af arten kan de dyrkede sorter designes til buske, træer, søjler, pyramider, espalier eller hængeplanter. Fuchsia er en meget typisk plante i ampler.
Man køber som regel fuchsia som udplantningsplante og anvender den som sommerblomst. Fuchsia trives i halvskygge, så de er som regel gode ved den nordvendte hovedddør. Det er let at formere fuchsia ved at sætte en gren i vand om foråret.
Etiketter:
ampler,
fuchsia,
nordvendt bed,
sommerblomster
mandag den 14. juni 2010
Stedsegrøn storkenæb
Vi har plantet en masse storkenæb på skråningen neden for terrassen. De dækker jorden fint, så man skal luge mindst muligt på skråningen.
Den ene storkenæb er Geranium macrorrhizum, der er stedsegrøn. Geranium macrorrhizum findes i flere varianter med rosa eller hvide blomster. Den bliver ca. 40 cm høj og blomstrer medio maj til medio juni. Dens blade dufter ligesom pelargonien "Rosengeranium", når man rører dem.
Vores macrorrhizum får rosa blomster. Den er plantet på den sydlige del af skråningen, men tåler også en skyggefuld placering.
Etiketter:
geranium macrorrhizum,
skråning,
stedsegrøn storkenæb,
storkenæb
søndag den 13. juni 2010
Vand i den børnevenlige have

Nils Skaarer foreslår i bogen om temahaver, at man lader regnvandet løbe i vandrender rundt i haven i stedet for at gemme det væk under tagudhænget. Bogen har flere opskrifter på, hvordan man leder regnvandet gennem haven og lader det ende i et eller flere område med fugtighedselskende stauder.
Man kan få rislende vand i haven uden brug af vandpumpe. Samtidig leder man knap så meget regnvand ned i de underdimensionerede kloakker.
Hvis man har niveauforskelle i haven, er det nemt at lede tagvandet ned i en tønde og herfra ned i en rende, som ende i bunden af haven. Et sted på vejen kan regnen opsamles i et lille bassin, hvor man placere nogle robuste vandplanter. Børnene vil elske at følge en lille båd fra ende til anden.
Etiketter:
børnevenlig have,
havebøger,
niveauforskelle i haven,
vand i haven,
vandløb
lørdag den 12. juni 2010
40 forskellige haver

Tema-haver
40 haveideer til inspiration
Forfatter: Nils Skaarer
Man kan næsten altid se på billederne, om en havebog er ny og således med på moden. Denne havebog er fra 1998 og således ret utrendy. Men teksten er udmærket, og mange af ideerne kan sagtens anvendes.
De 40 haver følger temaer som f.eks. dufthaven med kaprifolie og hyacinter, eller den skøre have med løvhytte, valmuer og skrot.
Til børn anbefales en sørøverhave med legehus i træet, pilekrat, bambushytte, klatretræ, labyrint af bærbuske og meget mere.
fredag den 11. juni 2010
Skummel haveskulptur
Vi ønskede os en stenskulptur i fantasy-tema: en løve, tudse, gargoyle, drage, bjørn m.v., der gerne må se lidt ond ud.
Man kan nemt finde løver og tudser og de sædvanlige skildpadder i danske havecentre, men ikke i rendyrket fantasy-stil. Man skulle ellers tro, der var behov for fantasy-elementer i haven i kølvandet på Ringenes Herre, Harry Potter, Narnia, osv. Vi fandt endelig en gargoyle i en britisk webshop - dog ikke af sten, men et frostsikkert materiale.
Gargoylen ser ond ud, men er traditionelt på det gode hold - den rækker tunge af de andre uhyrer. Vi har placeret den halvt i skjul bag den stedsegrønne, nu afblomstrede, duftsnebolle og den nyplantede bøgehæk.
Etiketter:
blikfang,
bøgehæk,
duftsnebolle,
gargoyle,
haveskulpturer
torsdag den 10. juni 2010
Den snoede sti
Den snoede sti i Idas have bliver finere, efterhånden som herregårdsstenene får patina, og beplantningen vokser til.
Det er hyggeligt med en sti, der bugter og snor sig gennem haven, især hvis man ikke kan se, hvad der gemmer sig rundt om hjørnet.
De seks spiræa betulifolia buske på skråningen er saftigt grønne nu. Senere får de sprøde hvide skærmblomster, og til efteråret stråler bladene i flotte gyldne og ferskenfarvede nuancer.
Etiketter:
belægning,
herregårdssten,
snoet sti,
spiræa betulifolia
onsdag den 9. juni 2010
Livet i haven

Under åben himmel
Kreative ideer til udendørsliv
Forfatter: Enrica Stabile
Open air living er en inspirerende havebog om at leve livet i haven. Der er gode ideer til indretning af haven med henblik på spisning, bad, afslapning og arbejde.
Forfatteren deler sine opskrifter på bl.a. et kvadratisk telt, man kan sy af chiffon eller voile, som kan skærme drømmesengen for sol og dug. Eller en bænk med puder syet i blå og hvid bomuldscretonne kantet med madraslærred. Her er ingen havemøbler eller hynder fra Jysk eller IKEA - alt lader til at være hjemmelavet eller fundet på loppemarkeder.
Bogen indeholder et helt kapitel om, hvordan man kan anvende tekstiler i haven. Her anbefales lyserød, der er en blid farve udendørs. De dæmpede nuancer på gamle bomuldsstoffer med rosenmotiv eller lignende falder naturligt ind i havens omgivelser. Ternede stoffer til duge, servietter og havehynder er også et hit. Organza kan bruges som gennemsigtige gardiner til afgrænsning af terrassen.
Etiketter:
drømmeseng,
havebøger,
havehynder,
havemøbler,
tekstiler i haven,
telt
tirsdag den 8. juni 2010
Hornvioler i fuglebadet
Hornviolerne i de tre små højbede blomstrer overdådigt nu, og vi har plukket et par stykker og lagt dem i fuglebadet.
Det nordvendte bed med fuglebadet er meget frodigt og grønt, men der er ikke så meget, der blomstrer i øjeblikket. Så er det smart at tilsætte lidt farve med blomster i vandbade.
Etiketter:
farver i haven,
fuglebad,
hornvioler,
nordvendt bed
mandag den 7. juni 2010
Haven i juni
Så er der billeder fra Idas Have i juni, hvor alt endelig er blevet grønt. Storkenæb, løjtnantshjerter, bellis og hornvioler blomstrer overdådigt.
Etiketter:
bellis,
haven i juni,
hornvioler,
løjtnantshjerte,
storkenæb
lørdag den 5. juni 2010
Forskellige former for georginer

Selvom georginer har utallige enkeltblomster samlet i kurve taler man alligevel om enkeltblomstrede georginer, når der kun er en krans af randblomster. Desuden taler man om anemoneblomstrede georginer, halskravegeorginer, åkandeblomstrede georginer, dekorative georginer, ball-georginer, pompon-georginer og kaktus-georginer.
Denne lilla georgine er et eksempel på en ball-georgine. De burde vel egentligt kaldes kuglegeorginer på dansk, men hedder altså "ball". Blomsterne er helt fyldte med kuglerunde 10-15 cm blomsterkurve. Enkeltblomsterne er rørformede med stor oval åbning.
Etiketter:
astersfamilien,
ball-georginer,
georginer,
kurvblomster
torsdag den 3. juni 2010
Havebog om georginer

Forfatter: Arne Skytt Andersen med bidrag af Kristian Krøger
Georginer er blevet trendy igen, hvis man skal tro Camilla Plums forord til denne lækre havebog om georginer. Og det skønt der ikke længere bygges ret mange huse med kældre. En kælder er nemlig det optimale sted for vinteropbevaring af georgineknolde.
Georgineknolde skal graves op sent på efteråret og opbevares mørkt og køligt, men frostfrit, til maj, hvor de kan plantes ud igen. Bortset fra det besvær man har med at grave op, lagre og genplante knoldene, er georginer (også kaldet dahlia) en nem plante, der blomstrer overdådigt om sensommeren.
Udover at beskrive hvorledes man dyrker georginer, indeholder bogen afsnit om georginers kulturhistoire, botanik og de mange forskellige sorter. Der er også en oversigt over danske georginer. Billederne er skønne.
Etiketter:
dahlia,
georginer,
havebøger,
knolde,
vinterbeskyttelse
onsdag den 2. juni 2010
Lille bog om krukker

Forfatter: Britt Lilja
DRs haveserie Hokus Krokus har mundet ud i en række bøger med forskellige havetemaer, bl.a. en lille havebog om krukker.
Den lille håndbog viser, hvordan man kan bruge krukker i haven. Der er kortfattet information om, hvordan man planter krukker til og plejer krukkeplanterne med vand, gødning, beskæring og omplantning.
Dernæst beskrives en række forskellige planter i kategorierne løg og knolde, stauder, sommerblomste, buske og træer, krydderurter og grøntsager.
tirsdag den 1. juni 2010
Bøgen står frisk og grøn
Bøgehækken sprang ud i midten af maj. Den gamle bøgehæk har flotte røde tulipaner i bunden som en fin kontrast til det friske grønne løv.
En bøgehæk er attraktiv både som væg ud mod vejen og som indre vægge til rumopdeling. Hegnsloven kræver, at hække i skellet ikke er højere end 180 cm.
Bøgen har et smukt gyldentbrunt løv om vinteren, som dækker tæt. Om foråret taber den bladene, men der kommer hurtigt ny, saftige, lysegrønne blade...
Abonner på:
Opslag (Atom)